NoiMondoTV

La webTV che parla la tua lingua

progetto cofinanziato da
Unione Europea Ministero dell'Interno
Fondo europeo per l’integrazione di cittadini di paesi terzi
facebook
twitter
YouTube

Te jesh ne rregull

INFORMAZIONE GENERALE PER TE QENE NE RREGULLA NE ITALI

a)      HYRJA NE ITALI NGA SHTETET E BASHKIMIT EUROPIAN: marreveshjet Schengen duan qe te huajt ne zonen Schengen (Belgio, Francia, Germania, Lussemburgo, Paesi Bassi, Portogallo, Spagna, Italia, Austria, Grecia, Danimarca, Svezia, Finlandia, Repubblica ceca, Estonia, Ungheria, Lituania, Lettonia, Malta, Polonia, Slovacchia, Slovenia, Islanda, Norvegia, Svizzera, Liechtenstein) mund te kalojne lirshem kufirin e ketyre shteteve..

b)     HYRJA NE ITALI NGA SHTETET QE NUK BEJNE PJESE NE BASHKIMIN EUROPIAN: i huaji duhet te kete nje vize ne pashaporte ose nepergjithesi ne dokumentat e udhetimit. Per disa shtete nuk eshte e detyrueshme te behet viza turistike..

-          Ku behet viza?

Ne ambasadat dhe ne konsullatat italiane ne shtetet e origines ose ne shtetin ku i huaji ka vendbanimin stabel. I huaji qe hyn rregullisht ne Itali duhet te beje kerkesen per lejen e qendrimit brenda  8 diteve.

c)     QENDRIMI NE ITALI DERI NE 3 MUAJ:  Nuk nevojitet leja e qendrimit. Ne qofte se shtetasi i huaji qendron ne Itali per studime, vizita, pune e turizem per 3 muaj dhe vjen nga shtete qe kane marreveshjen Shengen, duhet te plotesoje e te sjelle deklaraten e prezences ne Kuesture. Ka 8 dite kohe nga dita qe hyn ne Itali per te bere kerkesen. Ne qofte se shtetasi i huaji vjen nga shtete qe nuk jane Shengen, nuk ka nevoje per deklaraten e prezences, por eshte e mjaftueshme vula Shengen ne pashaporte, qe duhet te tregoje controlleve te kufirit. Ne qofte se nuk respektohen keto rregulla kemi espulsin.

d)    QENDRIMI NE ITALI ME SHUME SE 3 MUAJ: Shtetasi i huaji duhet te kerkoje lejen e qendrimit ose vizen vetem ne qofte se qendron ne Itali me shume se 3 muaj.  Qellimet mund te jene:

1)     STUDIMI: shtetasi i huaj duhet te kerkoje kete vize ne ambasaden italiane ne shtetin ku ka vendbanimin. Viza ka afat sa kursi i studimit. Rinovohet q’do vit. Me vizen per studim, shtetasi i huaj mundet gjithashtu te punoje (gjysme dite) dhe jo me shume se 20 ore ne jave.

2)     BASHKIM FAMILJAR: Shtetasi i huaj qe kerkon bashkimin familjar duhet te jete ne rregulla, duhet te kete ose karten e qendrimit( leje e qendrimit per kohe te gjate) ose lejen e qendrimit per nje vit ( per pune,per azil, per studim, per motive familjare, per motive religjoze)

3)     PUNE: kur shtetasi i huaj hyn ne Itali duhet te kete nje vize per mitive pune. Per te marre kete vize duhet te kerkoje perpara nulla osta per pune ne Sportelin E Vetem Per Emigrazion.

Puna mund te jete subordinato  (a), sezonale (a) dhe e pamvarur (b):

a)     PER PUNE SUBORDINATO ME AFT,PA  AFT, SEZONALE: Punedhenesi, italian ose i huaj ne rregulla, duhet te kerkoje ne  Sportello Unico Immigrazionel nulla osta me emer e mbiemer te shtetasit  extrakomunitar (qe jeton jashte italise) qe deshiron te punesoje. Duhet te thote ku (qytetin) do te jete puna.

b)    PER PUNE AUTONOME: shtetasi i huaj duhet te plotesoje te gjitha kerkesat, profesionale e morale te nje italiani. Duhet te kerkoje vizen e hyrjes ne Ambasad ose ne Konsullat.

 

DEKLARATE

Eshte e nevojshme te shprehim me saktesi artikujt e seksionit “Ligji” kane te vetmin qellim “shembullor” e nuk zevendesojne ne asnje menyre rregullat ne fuqi qe ngelin i vetmi burim i besueshem i rregullave.
Te gjithe artikujt e seksionit LIGJI jane marre nga burime instituzionale siq eshte siti i Policise se Shtetit, Ministrise se Brendshme e te tjera site qe  trajtojne emigrazionin si Te huajt ne Itali. Per qellimet qe merr persiper televizioni web eshte thjeshtusuar gjuha ( ne nivel leksiku dhe sintakse) per te bere argomentet me te kuptueshme nga ana e emigranteve. Nuk jane prekur informazionet dhe temat me komplekse sipas nesh, aty ku nuk jane zevendesuar nga te tjere, jane shpjeguar ndermjet perdorimit te sinonimeve o parafrazave ne fund te faqes.

 

FacebookTwitterEmail
Janar 7, 2014
Published by

Partners

Provincia PU
Comune di Fano
Caritas Diocesana
ass. Millevoci
CSV Marche
ass. MilleMondi
L'Africa Chiama
ass. NuovoOrizzonte
Apito
Comunità Montana
Logo Cremi

Iscriviti alla Newsletter